Chivas to jedna z najbardziej rozpoznawanych marek szkockich whisky. Najsłynniejsza whisky na świecie, której recepturę i tajemnicę przygotowania zna tylko trzech ludzi na świecie. Historia Jamesa Chivasa i jego brata Johna sięga aż do roku 1801, kiedy to pierwszy z nich jako wspólnik Williama Edwarda został doceniony przez dwór królowej Wiktorii, kiedy królowa Wiktoria nadała braciom Chivas certyfikat „Royal Warrant of Appointment” będący przepustką dla dostawców na dwór królewski. Destylarnię Strathisla w regionie Speyside założono w 1786 roku. Jest to najstarsza nieprzerwanie działająca destylarnia jaką może pochwalić się Szkocja. Dziś Chivas należy do jednego z gigantów branży alkoholowej, koncernu Pernod Ricard. Po latach bracia już wspólnie postanowili opracować alkohol delikatniejszy w smaku od dominujących w tamtym czasie whisky single malt i grain. Tak powstał pierwszy blend stworzony z trunków najwyższej klasy. Jednak prawdziwym sekretem Chivas Brothers jest starzenie składników mieszkanki tak, aby najmłodszy płyn w ostatecznej kompozycji miał minimum 12 lat. W ten sposób z alkoholu wydobywa się całą gamę niespotykanych nut, w tym aromaty kremowe, miodowe oraz posmaki jabłek, wanilii, orzechów czy karmelu. W zależności od preferowanych doznań możemy wybrać whisky dwunasto, osiemnasto oraz dwudziestopięcioletnią. Wanilia i aromaty miodu doskonale się wybijają, a finisz zadowoli każdego znawcę trunku. Proces destylacji jest całkowicie zgodny z naturą. Jego esencją są woda, jęczmień i drożdże. Składniki Chivas Regal nabierają aromatu, barwy i charakteru podczas wieloletniego leżakowania w dębowych beczkach. Chivas to luksusowa szkocka whisky o subtelnym i pełnym aromacie. Produkowana jest z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, która leżakuje w beczkach po Sherry i Bourbonie przez minimum 12 lat. Wśród 12-letnich szkockich whisky wchodzących w skład naszej charakterystycznej mieszanki, znalazły się między innymi single malt Strathisla, single grain Strathclyde oraz inne odmiany, które pozwoliły uzyskać ten wyjątkowo harmonijny smak. Kolor whisky jest intensywnie bursztynowy. W zapachu bardzo delikatna, wyczuwalne owoce sadu, konfitura cytrynowa, białe kwiaty, wrzos, krem waniliowy, miód, toffi, brzoskwinia, morela. Smak równie bogaty kremowy wyczuwalny w nim miód, mleczne krówki, dojrzała gruszka, słodkie płatki zbożowe, wanilia, pieczone jabłka, ziele angielskie, karmel, orzechy laskowe, toffi. Chivas Regal 12 to doskonała whisky do smakowania solo, jako że została uznana za „wzorową szkocką whisky”. Degustacja bez dodatków pozwoli więc zapoznać się z najlepszymi cechami najlepszej z luksusowych whisky.